Truskawkowa owsianka
Dziś w formie pieczonej dla odmiany, ale spokojnie możecie zrobić gotowaną na szybko jak nie macie czasu czekać, aż się upiecze (nie dodajecie wtedy jaja i tyle)
Uwielbiam smaki lata (choć do polskich słodkich o najlepszych truskawkę jeszcze czas) więc ile mogę to wrzucam pojawiające się smaki lata w codzienne dania
Pieczona owsianka ma zupełnie inny smak (przynajmniej dla mnie) niż ta gootwana więc to fajna alternatywa dla tych, którzy za gotowana nie przepadają
Poniżej przepis
Receptura na 2 porcje
4 łyżki płatków owsianych
0,5 szklanki mleka
0,5 jaja
1 łyżka orzechów
2 morele suszone
1 łyżka żurawiny
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżeczka miodu
4 truskawki
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180 stopni C
Wymieszać płatki, mleko, rozbełtane jajo, miód, poszatkowane morele suszone, żurawinę, poszatkowane drobno truskawki , wiórki kokosowe i orzechy
Piec około 40 minut (aż płatki będą zarumienione)
Smacznego