Mazurek wielkanocny na mące owsianej

Mazurek na mące owsianej ❤️
Wypróbowany i jest rewelacyjny, polecam jak ktoś chce zmodyfikować tradycyjną wersję na bardziej odżywczą 🤩
Pierwszy już zjedzony przez rodzinę więc myślę, że smakował i jest szansa, że i Wam zasmakuje😋
Receptura ciasta
🔶250g mąki owsianej (lub przemielone w młynku płatki owsiane)
🔶50g mąki pszenne
🔶50g orzechów włoskich (przemielonych na pył)
🔶70g cukru pudru (tak i w tej wersji znalazł się cukier)
🔶125g masła
🔶Szczypta soli
🔶1 jajo
Receptura masy kakaowej
🔶240g ciecierzycy (UWAGA! Zostawić 🔶80g aquafaby czyli wody z ciecierzycy)
🔶12 szt. daktyli
🔶3 łyżki kakao
🔶100g orzechów włoskich (przemielonych na pył)
🔶2 łyżki miodu
Dekoracje pozostawiam Waszej inwencji twórczej ❤️
Przygotowanie
✅Wykonujemy ciasto: wymieszać mąki i cukier, przesiać przez sito.
✅Dodać orzechy słodkie, jajo, sól i schłodzone masło w małych kosteczkach i ugniatać do połączenia składników.
✅Uformować kulę/jajo i zafoliować (folią spożywczą) i schłodzić w lodówce na 30 minut.
✅Odciąć ¼ z ciasta i uformować wałeczki (brzegi mazurka).
✅Resztę umieścić między kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować (nadać kształt jaki chcecie).
✅Przykleić brzegi na uformowany mazurek.
✅Piec w 180 stopniach C 15 minut (ponakłuwać widelcem mazurka)
✅Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
✅Wykonujemy krem: Zblendować ciecierzycę z aquafabą, daktylami, orzechami(pył) i miodem na jednolitą konsystencję.
✅Wysmarować przestudzonego mazurka kremem czekoladowym i ozdabiać wg uznania.
Smacznego 😋

Kontakt

Adres

Ul.Warszawska 4A/94 64-600 Kostrzyn

Telefon

667-252-304

E-mail

agata.feliksiak@op.pl

Skontaktuj się ze mną!