Mazurek na mące owsianej
Wypróbowany i jest rewelacyjny, polecam jak ktoś chce zmodyfikować tradycyjną wersję na bardziej odżywczą
Pierwszy już zjedzony przez rodzinę więc myślę, że smakował i jest szansa, że i Wam zasmakuje
Receptura ciasta
250g mąki owsianej (lub przemielone w młynku płatki owsiane)
50g mąki pszenne
50g orzechów włoskich (przemielonych na pył)
70g cukru pudru (tak i w tej wersji znalazł się cukier)
125g masła
Szczypta soli
1 jajo
Receptura masy kakaowej
240g ciecierzycy (UWAGA! Zostawić 80g aquafaby czyli wody z ciecierzycy)
12 szt. daktyli
3 łyżki kakao
100g orzechów włoskich (przemielonych na pył)
2 łyżki miodu
Dekoracje pozostawiam Waszej inwencji twórczej
Przygotowanie
Wykonujemy ciasto: wymieszać mąki i cukier, przesiać przez sito.
Dodać orzechy słodkie, jajo, sól i schłodzone masło w małych kosteczkach i ugniatać do połączenia składników.
Uformować kulę/jajo i zafoliować (folią spożywczą) i schłodzić w lodówce na 30 minut.
Odciąć ¼ z ciasta i uformować wałeczki (brzegi mazurka).
Resztę umieścić między kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować (nadać kształt jaki chcecie).
Przykleić brzegi na uformowany mazurek.
Piec w 180 stopniach C 15 minut (ponakłuwać widelcem mazurka)
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Wykonujemy krem: Zblendować ciecierzycę z aquafabą, daktylami, orzechami(pył) i miodem na jednolitą konsystencję.
Wysmarować przestudzonego mazurka kremem czekoladowym i ozdabiać wg uznania.
Smacznego