Bananowy chlebek z nasionami chia
Pełnowartościowy posiłek w super wygodnej formie, można zapakować i mieć do pracy/szkoły/na studia zarówno na śniadanie, II śniadanie czy po prostu pyszną przekąskę
Można moczyć w jogurcie jak ktoś tak woli, choć chlebek jest bardzo wilgotny
Poniżej przepis
Receptura
4 dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki owsianej
1 jajo
2 łyżki nasion chia
2 łyżki pokruszonych orzechów
2 łyżki poszatkowanej czekolady gorzkiej
2 jabłka starte na mus(odsączyć na sitku nadmiar płynu)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Ustawić piekarnik na 175 stopni C
Rozdusic widelcem 3 banany (1 szt. Zostawić do przekrojeniu wzdłuż i wsadzenia na górę chlebka)
Orzechy i czekoladę rozdrobnić
Wymieszać wszystko razem (zostawić odrobinę czekolady, orzechów i nasiona chia do posypania na wierzchu)
Przelać ciasto do formy, udekorować bananem, orzechami, czekoladą i nasiona chia
Piec 35-40 minut