Pizza caprese
Jak obiecałam tak wrzucam pizzę, której ciasto jak tak dobre, że żadna ale to żadna pizzeria nie wykonuje tak dobrej pizzy jak ja nie ma porównania
Dodatki oczywiście możecie modyfikować pod swoje gusta
Ja robiłam pizzę dwa dni z rzędu z malutkimi modyfikacjami i zawsze jest super
Receptura
Drożdże świeże- 25 g
Woda – 150 g
Cukier – 1 łyżeczka
Mąka pszenna, typ 750 – 125 g
Mąka żytnia, typ 720 – 125 g
Sól – 1 łyżeczka
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Koncentrat pomidorowy, 30% – 2 łyżki
Oregano – 1łyżeczka
Bazylia – 1 łyżeczka
Ser, Edamski żółty – 0,5 kostki (100g.)
Pieczarka – 5 szt.
Ser, Mozarella – 1 szt.
Kukurydza – 4 łyżki
Papryka – 0,5 szt.
Oliwki czarne – 2 łyżki
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki i cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać rozczyn i olej
Wyrabiać ciasto będzie elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie poszatkować składniki, zetrzeć ser na tarce.
Blaszkę posmarować olejem, wyłożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki „wałeczek” na brzegu
Ciasto posmarować koncentratem, posypać oregano i bazylią.
Dodawać składniki: ser, pieczarki, mozarellę, paprykę, kukurydzę, oliwki
Piec w piekarniku w 250 stopniach około 13 minut.
Jak zawsze życzę smacznego